Mândria de a fi moldovean

Avem ţara cea mai frumoasă. Plaiurile mănoase, cu insuliţe pitoreşti pentru care se bat toţi turiştii lumii, cu peisaje de nedescris care transpun raiul pe pământ. Pe această palmă de pământ ca un fagure de miere de forma unui ciorchine de poamă. Avem dulciurile cele mai gustoase – lucru inevitabil când pământul nostru e străbătut de râuri prin care curge lapte şi miere. Avem femeile cele mai frumoase şi cele mai inteligente: popoarele lumii şi-au dat rând să se lupte pentru acest pământ pentru splendoarea fetelor de aici! Avem vinurile cele mai gustoase şi mai fine. Viile pământului nostru mănos cu cel mai bogat cernoziom dau roade an de an care ne fac cunoscuţi în toată lumea…

În contextul alegerilor locale care se apropie, a devenit un as important afirmarea identităţii naţionale. Cu o istorie inventată, cu un trecut adaptat de către nişte vise bolnave, cu nişte suflete moarte ori creiere spălate, Moldova riscă să devină o individualitate ruptă de realitate pe harta lumii. Un pământ al făgăduinţelor cu platforme de exprimare iradiate, ca urmare a perioadei de ocupaţie comunistă de după 2000 şi un spaţiu mioritic în care idioţii prind curaj, această regiune (mai mult de atât nu va fi niciodată) a ajuns brand-ul prostiei şi analfabetismului. Mă uit uneori cu frică la indiferenţa cu care este tratată problema. Superficialitatea şi naivitatea cu care tratăm problema se pare că o să ne coste într-o zi.

În clipa în care statul român acordă granturi şi sponsorizări nerambursabile, când aduce studenţi patrioţi care cred în valori inventate peste noapte şi atunci când luptă pentru clauza basarabeană în Europa sau nemaivorbind de cetăţeniile cu carul, îşi asumă un risc imens. Un risc căruia nu îi văd rostul. În acest sens, ţin să îi dau dreptate oficialului psd-ist. Nu se merită să introducem Europa pe gât celor care îşi “Iubesc Moldova”. Sau celor care au fost cumpăraţi peste noapte să o facă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s