Alegerile au avut loc. Puneti cheia sub pietricica…

Am urmarit alegerile locale din Moldova mai putin prin prisma rezultatelor si mai mult prin spectrul procesului de vot in sine. Nu am fost curios de asa-numitele viziuni politice ale cetatenilor acestei tari, cat de modul cum acestia profita de propriul drept: de a alege. Stiam de dinainte de lacunele doleantelor si modului de profitare de propriile drepturi, asa ca nu mi-am facut mari sperante. Intr-o tara in care dupa disparitia unui imperiu, inca se voteaza cu pasapoarte sovietice, nu prea ai la ce sa te astepti.

Alegerile s-au transformat intr-un balci. Vii, votezi, dupa colt te asteapta matusa cu 50 gr de vodka, iar daca ai noroc primesti si niste orez si detergent. Oricum ala care va castiga nu va face mare lucru, si oricum nimic in tara nu se schimba, indiferent de culorile din guvern, dar trebuie sa profiti. Daca altii o fac, de ce sa fii tu fraierul care rateaza trenul. Urmatorul e abia peste 4 ani. Ce mai conteaza vocile needucatilor care tot ies si danseaza prin pman… Revenind la idee, lumea isi face repede o idee despre cum sa faca in cabina: voteaza randunica sau trandafirul pentru ca e frumos ala care le reprezinta. Sau pentru ca prietenii de la bere au facut la fel si maine ii va fi rusine sa recunoasca ca a procedat altfel decat multimea. Un triaj rapid, care lasa la o parte orice norme democratice sau idee de progres democratic. Cea mai simpla forma este, insa, cea de a alege dintr-o lista de prosti pe cel mai putin prost (ce destept se baga sa se ia in gura cu toata lumea, la o cocina unde mananca prea multi porci incat sa iesi in evidenta din tarate) sau, mai bine, din cateva rele, il alegi pe cel mai mic.

Concluziile le trageti si singuri. Fie ca e vorba de locale, prezidentiale, anticipate sau parlamentare, alegerile sunt subiecte de discutii pe la talk-show-uri, motive de barfe pe la piata sau pe ulitele satelor, bani investiti pentru exit-poll-uri cu erori de ordinul rusinii ordinare sau sume aruncate in vant pe pachete alimentare si tricouri electorale pentru studenti, nicidecum, niciodata, un exercitiu democratic, eletoral corect. Ceea ce face ca soarta noastra sa fie hotarata intotdeauna de cei care au nevoie de orez, vodka, tricouri sau pur si simplu, de cei care voteaza cu cineva pentru ca pur si simplu e fain! Nu voi protesta niciodata impotriva lor. Plus ca e pacat ca unii sa isi piarda vremea pe facebook facand grupuri de +1 in speranta ca va iesi vreun student in plus la vot. Bunica si betivul de la coltul strazii nu au cont acolo, iar cei care au, oricum vor face alegerea buna.

Dar nu exista alegere buna. Exista alegere temporara. “Il votam, si daca nu face nimic, peste 4 ani il punem pe altul. Oricum nu va face nimic oricare ar veni. Dar asa, de dragul exerimentelor”.

p.s. Fotoliul de primar din capitala e alimentat de “divanurile” din suburbii. Se pare ca acolo oamenii inca nu au mintea atat de infectata si gandesc, din fericire pentru noi, prea inocent incat sa ne fie frica de ceva. Acolo trebuie sa curga sampania. Acolo trebuie sa fie concertele de zile mari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s