Probleme “moldovinești” în România

În ultimii 2-3 ani asistăm la un proces sumbru, care lasă urme negative în valorile românești și anume venirea la studii a moldovenilor. Dacă generațiile anterioare erau pe bună dreptate generații de basarabeni, oameni cu nivel de inteligență, cultură și spiritualitate românească sporită, ceea ce se întâmplă în prezent seamănă mai mult o bătaie de joc la adresa contribuabililor români, din impozitele cărora se plătesc burse, cămine și studii gratuite în condiții de cele mai multe ori, superioare cetățenilor români. Și dacă predecesorii actualilor beneficiari ale burselor statului român treceau printr-un proces de admitere mult mai solid, mai obiectiv și mai selectiv, producând oameni în adevăratul sens al cuvântului, un fel de exod de intelecte care mai târziu s-au stabilit aici ori s-au întors în Basarabia aplicând cunoștințele acumulate și punând pietre la temelia progresului de acolo, atunci cei din prezent se pare că reprezintă exact reversul medaliei.

Mă înțeleg foarte bine cu colegele mele de cameră originare din Republica Moldova, evident că mai apar neînțelegeri, dar așa se întâmplă oriunde. Cea mai mare bucurie este atunci când se întorc de acasă de la sărbători sau când primesc pachete din care nu lipsesc renumitele dulciuri de la Bucuria! Nu văd de ce nu ne-am înțelege, doar suntem români cu toții, nu?! Iar legat de bursă nu am nici o treabă, oricum nu concurăm, povestește Andreea, studentă în anul 3, din Bistrița. Nu de aceeași părere este și Carmen, Arad: Ne înțelegem relativ ok, dar nu le pot înțelege atunci când le vin în vizită prieteni sau prietene și vorbesc în rusă, simțindu-mă străină la mine în țară. Evită de multe ori să ieșim cu fetele în oraș, fiindcă frecventează mai mult și exclusiv chefurile de basarabeni, care la începuturi ne plăceau și nouă, dar de când merg doar moldoveni și arabi care să agațe fetele și se pune muzică majoritar rusească, nu ne mai place. Au sesiuni mai ușoare pentru că se stresează mai puțin, având bursa oarecum asigurată, dar nu luptăm pe același front.
Copii ca toți copiii, de multe ori chiar mai buni, mai organizați aș zice! Nu am avut probleme sau neînțelegeri, eu tratez pe toată lumea în mod egal. La început de an în perioada cazărilor ne mai certăm sau negociem aprins pentru că de multe ori ei doresc să fie cazați exclusiv cu compatrioți de-ai lor, dar ajungem la un numitor comun, nu îi pot obliga să stea cu X sau cu Y, povestește un administrator de cămin dintr-un campus studențesc.

Într-adevăr, în ultimii ani numărul locurilor acordate de statul român pentru basarabenii dornici să studieze în România a crescut semnificativ – de la 1000 în anii 2006-2008 la 5000 în prezent, ceea ce a șters oarecum din dificultatea sau din calitatea de selecție a unor candidați demni de respectivele locuri, dându-se naștere la principiul intră numai cine nu vrea. Creșterea numărului de locuri s-a făcut brusc, cu privire doar asupra beneficiilor, fără a consulta instituțiile locale asupra posibilităților, fapt care dă naștere la divergențe de multe ori dureroase.

Bursa
Odată admis în regim cu bursă, studentul își poate vedea de treabă liniștit în perioada studenției. Criteriul de bază pentru păstrarea acesteea este obținerea a 33 de credite anual!, ceea ce în mod vizibil elimină concurența la nivel de studii atât între basarabeni, cât și între basarabeni și români, care sunt nevoiți să scoată medii frumoase dacă vor locuri în cămin sau și mai mult, bursă. Ideea nu e valabilă în cazul celor conștiincioși, care scot performanțe de invidiat chiar și pentru autohtoni, în domeniilor lor de casă (matematică, informatică, chimie, fizică), însă numărul lor e redus.

Căminul
Dacă studenții în regim fără taxă, cu bursă au cămin asigurat, cei fără taxă, fără bursă primesc în limita locurilor disponibile, locuri care cu greu, după lungi negocieri cu lacrimi, nopți pierdute sau dormite pe furiș la prieteni cu acoperiș deasupra capului, se obțin, ștergând din rozul prezentat cu mult calm în metodologie și promovările efectuate de organizațiile de moldoveni din România. Se mai întâmplau cazuri când cei fără bursă plăteau căminul, sau chiar și cei cu bursă, dar de la an la an situația se îmbunătățește și în privinț acestui fapt.

Atitudinea
Cât nu am încerca să ne ascundem după deget, marii și adevărații promotori ai românismului sunt și vor fi generațiile anterioare, cele prezente accentuând de la an la an că aici vin la studii nu fii ai pământului românesc, ci cetățeni ai Republicii Moldova, stat independent, ori, asta nu vine decât ca o palmă dată în spiritul românesc pentru care au murit Ion și Doina, spirit în care au trăit și au plâns Vieru sau Păunescu. Rareori, pe la evenimente organizate de organizațiile de moldoveni sau pe la 1 Decembrie, când toată lumea bună se adună în orașul Marii Unirii, suntem martorii afișării un patriotism fals și putred până în măduva oaselor. Culmea a fost atinsă la 1 Decembrie 2011, când o moldoveancă studentă la Cluj își băga piciorul în această zi sfântă pentru ambele maluri și declara răceală față de valorile românești vorbind cu nostalgie față de rusismele care au afectat atât de serios cultura basarabeană. Nici până în prezent Universitatea nu a luat atitudine, ceea ce dă curaj de exprimare unor asemenea gesturi și pe viitor.

Izolarea
Organizațiile de moldoveni sunt cele care îi duc de mânuță pe proaspeții bobocei, ca nu cumva să se piardă în această lume largă. De la orientări și traninguri se ajunge la chefuri și întruniri, toate cu tentă izolatorie, care ca un burete magic șterg cu grijă din speranțele manifestate în metodologie și societate cu privire la integrarea cu succes în rândul studenților locali. Schimbul de experiență se transformă în formare de colonii în care predomină rusisme, idei și comportamente nu neapărat în spirit românesc.

Acțiunile moldovenilor în România nu mai miră deloc și nu fac decât să îmbogățească oferta locală multiculturală existentă deja, din care ies în evidență maghiarii; trist este că deși acum câțiva ani asistam la îmbogățiri pozitive, trezind sentimente de mândrie, astăzi rușinea și bezna tinde să le atingă pe toate.

Cu toate că se spune că prin acordarea masivă de burse și facilități cu confort sporit România încearcă să-și răscumpere greșelile istorice față de frații basarabeni, la cum decurg lucrurile tind să cred că au ales modalitatea proastă de a face acest lucru și am senzația că vina majoră o poartă organele abilitate în acest sens, organe în ale căror structuri sunt suficienți basarabeni care să ia o decizie pro, dar care se dovedește a fi cu urmări nefaste. O revizuire a metodologiei și a persoanelor responsabile, precum și o îmbunătățire a relației cu instituțiile locale este mai mult decât necesară, asta și prin prisma diferențelor care apar în momentul aplicării aceleași metodologii în diverse centre universitare.

Advertisements

3 Responses to Probleme “moldovinești” în România

 1. danyandresh says:

  Problema este evoluția învățământului românesc; a pus la dispoziție 5000 de locuri în prezent, față de 1000 în 2006-2008. Sunt niște universități care trebuiau să-și umple băncile după dezastrul de anul trecut de la BAC.

 2. Tudor says:

  Legat de “izolarea”: ne place sau nu, sunt doua state separate de o gramada de vreme si multi romani din Republica Moldova nu isi doresc neaparat unirea cu Romania – realitatea e ca Moldova e un stat cu doua-trei natiuni (romani, rusi, ucrainieini), multe familii sunt amestecate – situatia e cumva similara cu maghiarii din Ardeal – multi din tineri vorbesc mai bine romana decat maghiara si nu sunt interesati de nici un fel de o eventuala reunire cu Ungaria..

 3. Jennell Engberg says:

  This website is just gret. I’ve researched these info a long time and I view it that is good
  written, fast to comprehend. I congratulate you because of this research that I
  am going to tell to prospects around. I ask you to go to the gpa-calculator.co
  page where each university student or learner can calculate results gpa levels.

  Have a great day!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s