O mica diferenta

Sunt indemnat in ultimul timp sa raman pentru trai in America, o tara a tuturor posibilitatilor si cu sanse relativ egale pentru toata lumea. American dream, insa, de cele mai multe ori se poate transforma lejer intr-o fata morgana, riscand sa te imbeti cu apa rece daca crezi ca aici te asteapta cineva cu bratele deschise. La fel de des sunt intrebat unde e mai bine sau, mai exact, cu cat e mai bine in America spre deosebire de Europa sau pamantul scump si drag – Romania.

Refuz din start orice comparatie idioata de genul “ne-au intrecut cu 100 de ani; suntem cu 50 de ani in urma lor”. De multe ori americanii ar putea fi invidiosi in cel mai urat mod pe romani si poate pe alocuri ar avea multe de invatat, dar vreau sa stiti ca incercarile de a compara o tara in care domneste mai degraba un haos dezorganizat cu o tara in care haosul se simte ca la el acasa, dar in cantitati mai mici sunt sortite din start pieirii. Diferenta o face managementul guvernamental, care, aparent, aduce putina lumina si ordine intr-o parte sau alta.

Singura comparatie plauzibila care imi trezeste si mie unele remuscari sau putina individie este urmatoarea:

Hotelul Continental, o bijuterie arhitecturala in centrul Clujului, construit in secolul XX, nu poate fi exploatat turistic in domeniul cazarilor pe motiv ca ar avea camere neutilate cu WC-uri si dusuri, ceea ce e mult sub cerintele vremurilor pe care le traim. In SUA, cele mai modeste hoteluri/moteluri sau unitati de cazare construite in secolul XIX dispun de unitati de satisfacere a nevoilor personale in camerele pe care le detin.

Istorie

Hotelul New York, cunoscut sub numele de Hotel Continental din Cluj-Napoca a fost construit în stil eclectic la începutul secolului XX, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. Acesta a mai realizat şi soclul statuii lui Matei Corvin din Cluj, gardul de fier al Bisericii Sf. Mihail sau castelul contelui István Teleki din Dumbrăvioara, Mureş. La parterul hotelului a funcționat mai mult de o jumătate de secol o cafenea frecventată de oameni de cultură şi de presă ai oraşului. Aici, Cezar Petrescu, Adrian Maniu şi Gib Mihăescu au înfiinţat în 1921, după ocupaţia maghiară, prima revistă românească de cultură clujeană, celebra „Gândirea”, care ulterior s-a mutat la Bucureşti. În jurul revistei s-a format curentul ideologic al gândirismului, care i-a împrumutat numele. Se presupune că la Hotel New York şi-ar fi baut ultima cafea premierul Octavian Goga în drum spre Ciucea. Unii spun că otrava ar fi fost pusă de către agenţii germani ai regelui Carol al II-lea, alţii susţin că ar fi fost chiar mâna soţiei sale, Veturia Goga.
În perioada chiar de dinaintea revoluţiei, era locul preferat de întâlnire al scriitorilor clujeni: Ion Mureşan, Ion Cocora, Petru Poantă, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Aurel Ghurghianu, Victor Felea şi al staff-ului tehnic de la U Cluj. Continental este unul dintre locurile care a scris istoria literară a acestui oraş. Tot de la Hotel Continental au pornit revolta pentru libertate în 1989, Lucian Matiş şi Călin Nemeş. De la hotel şi până la spălătorie, de la club de afaceri şi până la sediul Gestapo în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, “Conti” a fost un martor al istoriei moderne a Clujului în diversele sale momente.

Cu un asemenea trecut interbelic, hotelul a continuat să fie un loc de întâlnire pentru oamenii de cultură ai oraşului şi în perioada cea mai dură a comunismului. La ora actuală însă, impozanta clădire se află acum, mai mult sau mai puţin în paragină, datorită lipsei de fonduri. Obiectivul impresionant din centrul Clujului a fost, vreme de câţiva ani, un mister pentru trecători, curioşii putând doar să îl admire din afară. În anul 2005 se părea că, în sfârşit, clădirii i se întrezărerea un viitor promiţător. Hotelul Continental, o emblemă din centrul Clujului, urma să devină un mini-mall, găzduind galerii comerciale de lux. În momentul de faţă, clădirea arată ca un imobil părăsit, chiar daca o serie de investitori au achiziţionat-o în anul 2005. După achiziţionare, compania Ardeleana din Alba-Iulia, noul proprietar al fostului Hotel Continental, a căutat mai mulţi constructorii pentru lucrările de amenajare ale galeriilor comerciale de lux ale imobilului, investiţia estimată fiind de aproximativ 5,5 – 6 milioane de euro. Deşi dezvoltatorul a primit toate avizele necesare demarării lucrărilor de amenajare, imobilul este încă în paragină, şi nu prea sunt semne că situaţia s-ar schimba prea curând.
Planul prevedea ca vechile camere ale hotelului să fie demolate şi recondiţionate în aşa fel încât mai multe încăperi mici să devină spaţii pentru viitoarele magazine din centrul comercial. “La unele camere se vor da ziduri jos, pentru că astfel s-au făcut expertizele şi trebuie să avem spaţii mai mari pentru viitoarele magazine. Oricum, ca şi hotel era ineficient pentru zilele noastre, pentru că jos erau camere mari, iar băile erau pe hol. Dacă planul ar fi fost să reabilităm clădirea şi să îi păstrăm funcţia de hotel, tot ar fi trebuit să schimbăm aranjarea camerelor astfel încât să facem o baie pentru fiecare”, a explicat Daniel Boca, managing partner în cadrul firmei PM&Pertmaster, care se ocupă de restaurarea hotelului Continental. Cu un spaţiu mult mai mic decât marile malluri ale Clujului, de aproximativ 4-5 mii de metri pătraţi, „Galeriile New York” aveau misiunea să redea importanţa comercială a centrului oraşului şi să aducă un suflu de viaţă comerţului în centrul Clujului. Noua utilizare a spaţiului avea prevăzută următoarea structurare: subsol (spaţii comerciale, spaţii tehnice şi arii de depozitare), parter (restaurant, cafenea, spaţii comerciale şi sală de intrare către etajele superioare), mezanin (spaţii comerciale), primul etaj (spaţii comerciale şi birouri), al doilea etaj (spaţii comerciale şi birouri) şi mansarda (spaţii comerciale şi club-cafe).
Hotelul Continental din Cluj are o suprafaţă totală de aproximativ 7.200 mp (1.800 mp la sol, plus 4 niveluri), iar experţii imobiliari estimează că valoarea de piaţă a acestuia ar fi de circa 14 milioane de euro.
Înainte de a vinde hotelul în 2005, compania Continental Hotels a încercat mai multe variante de modernizare, însă niciuna nu a fost admisă de Comisia de Monumente Istorice. Compania din Alba-Iulia a preluat în mai 2005 hotelul din Cluj-Napoca, dar valoarea de vânzare a imobilului nu a fost făcută publică. Pentru a ne putea face o imagine cât mai clară despre ce implică renovarea şi administrarea unu hotel, este exemplificator efortul financiar pe care l-a depus lanţul hotelier pentru a reabilita hotelul Continental din Bucureşti. Ca acesta să poată deveni Grand Hotel Continental, au fost nevoie de mai bine de doi ani de lucrări şi o investiţie de mai bine de opt milioane de euro.

E un detaliu important si cred cu tarie ca atata timp cat nu vom scapa de caracterizarea de oameni cu buzile in fundul curtii nu vom face pasul in rand cu lumea mare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s