Despre politică. Și despre fete

Scriam curând despre secretul cheltuirii în van a unei sume nu mai mici de 20.000.000 euro cu o durere și mai aprigă când mă gândeam că acești bani au venit din bugetul nostru, al tuturor, și nu al demnitarilor din cauza cărora, vorba aia, vom intra în istorie ca țara în care s-a organizat cel mai scump sondaj de opinie din istoria mondială!

Aflat pe pământ american, la mii de kilometri de casă și de evenimentele politice de acolo, singurele guri de aer românesc cu care mă delectez în aceste zile sunt performanțele românilor noștri de la Londra, care iscă subiecte de discuție și de mândrie națională care depășesc orice limite! Paradoxul e cu atât mai mare cu cât asemănările dintre cele două locații seamănă izbitor: la București se transpiră serios pentru bucata cea mai mare de cașcaval, în timp ce la Londra, în arome de magneziu și aplauze ostile (pentru că românii nu se înghesuie să își susțină eroii), sportivii luptă pentru medaliile care le aduc doar faimă internațională, pentru că acasă, asemeni sălilor unde se antrenează, sunt acoperiți de paragină și uitare. Cert este că în timp ce sportivii, cu Doamne ajută, vor strânge o salbă de medalii, demnitarii așa și nu vor reuși să stabilească cine stă în capul mesei de acum încolo și aruncă câte un os și la sărmanii de noi…

Destinul de sportiv în România este mai degrabă un blestem. Dincolo de barierele economice, legale și fizice în vederea desfășurării unei bune activități (bună însemnând absolut modestă în comparație cu ce au la dispoziție cei pe care îi depășim an de an), doar voința și ambiția de români și împingerea de la spate a celor puțini care contează cu adevărat ajutându-ne să reușim, mai există și barierele psihologice. Un stres continuu, emoții negative și nervi adânci sunt ingredientele meniului zilnic pentru cei care urcă pe podiumurile olimpice și fac să răsune imnul nostru. Întrebați-i pe Alina, Roxana, Răzvan, Alin sau pe fetele de la gimnastică și vă vor confirma.

Promisiuni despre săli polivalente, săli de antrenamente, arene ori stadioane am primit în fiecare an și ca niște mici copii le-am înghițit. Între timp, am schimbat zeci de prim-miniștri și miniștri ai educației, am dat jos câțiva președinți, dar promisiunile tot promisiuni au rămas, deși utilitatea lor s-ar fi dovedit a fi mult mai mare decât a celor câteva sute de nebuni care se tot adună pe la ședințe prin parlament, care nu au întârziat niciodată dacă a venit vorba de suspendări de președinte, de organizări de referendumuri sau de campanii electorale pe care tot bieții și sărmanii oameni din pătura de jos au a le suporta.

În timp ce eroii noștri ne duc faima și ne fac mândri că suntem români, cu toate că meritul nostru este anulat de orice gest de indiferență pe care nu ezităm să îl manifestăm, cu excepția comentariilor inutile și curajoase din fața calculatoarelor, și ne urcă țara pe cele mai înalte culmi, politicienii ne bagă într-un haos și mai cumplit decât cel în care suntem, unul cu ingrediente deocheate cum ar fi criză acută, deprecierea leului, șomaj sau chiar amenințări cu excluderea din familia UE.

Nu vreau să vin să cerșesc dreptate sau milă pentru fetele alea care chiar fac ceva la Londra și asta fără să vorbească în gura presei aiurea pe la televizor, pentru că știu că deși un demnitar merită vacanțe la munte și la mare în cele mai exotice locații, ele nu vor primi nici măcar bani pentru un abonament în transportul public, dar, domnilor (parlament)gari, creați-le măcar niște condiții minime, să nu ne fie rușine să ne aliem cu marile forțe ale lumii, deși, dacă nu știați, din 1976 încoace suntem și noi una din ele! Nu mai irosiți banii aiurea pentru a vă împărți partea cea mai dulce a colacului și dăruiți-le măcar minimul de respect pe care îl merită!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s