Justiția junglei în Republica Moldova

Uneori e riscant să ajungi în Republica Moldova. Deși clădirile ce miros puternic a comunism au dispărut, înlocuite fiind cu zgârâie-nori, mentalitățile, realitatea și pericolele au rămas aceleași ca acum 10, 20 sau chiar 30 de ani. Uneori riscul e atât de mare, încât șampania de după își pierde orice gust sau merit de a fi încercată. Uneori e atâta haos în justiția din Republica Moldova încât în jungla ei se rătăcesc uneori chiar cei care o țin în palmă, pierzându-se prin procese care durează cu anii, transmițându-se din tată în fiu și în care până la urmă tot victimele sunt cele condamnate fără drept de apel.

În Republica Moldova consumul de alcool în spațiul public este interzis, cu atât mai mult după orele douăzecișitrei și poți face muncă în folosul comunității sau plăti amenzi frumoase, o lege care nu se aplică dacă ești ministru al culturii și te urci beat la volan sau dacă ești membru al corpului diplomatic în Germania.

În Republica Moldova mijloacele de transport în comun din sectorul privat au devenit vagoane care cară deportați și saci cu cartofi, iar în fața șoferului cu muzica dată la maxim, cu gradul de cultură coborât la minim, cu coji de semințe și spume la gură nu are voie nimeni să comenteze nimic, fiind interzise până și încercările de a gândi ceva de rău, caz în care, în plin trafic, te poți trezi dat afară mișelește. Și tot în Republica Moldova, în mijloacele de transport în comun din sectorul privat conducătorii auto pot privi filme nestingheriți în timp ce pot călca un copil sau un bătrân pe trecerea de pietoni, că doar e trecere de pietoni, nu de copii sau de bătrâni.

În Republica Moldova nu poți să dai în judecată un profesor sau un elev pentru că a dat mită la Bacalaureat, chiar dacă există înregistrări video sau audio care confirmă asta, pentru că procesul poate dura atât de mult, încât între timp elevul poate ajunge el însuși ministru al Educației sau Justiției și să te trezești după gratii pentru calomnie, în timp ce nepoții tăi nu vor absolvi cu anii.

În Republica Moldova este decorată doar prostia, lingușenia și buna supunere. În Republica Moldova condamnații, hoții și criminalii au libertate mai mare decât oamenii simpli, oamenii de rând, oamenii cinstiți. Pentru că doar în Republica Moldova poți muri prin asfixiere după ce ai o gaură cât oul de gâscă în cap sau poți muri sinucis după ce ai încasat vreo 40 de paturi de armă pe spate. Pentru că doar în Republica Moldova poți depăși limita de viteză cu 120$ la oră și te poți trezi cu dosar penal pentru neîncercare de mituiere a colaboratorilor de poliție. Pentru că doar în Republica Moldova se întâmplă că dacă mergi liniștit pe stradă te poți trezi condamnat pentru port ilegal de armă și deținere ilegală de vreo șaptesprezece tipuri de droguri de care nici nu ai auzit.

În Republica Moldova oamenii au limba oficială limba de stat, vor mai multe limbi oficiale, însă doar una să fie de stat, ca într-un final să nu cunoască bine nici una.

Și doar datorită faptului că lucrurile merg atât de bine în Republica Moldova fiecare a șaptea țigară din România NU este din Republica Moldova.

În Republica Moldova îți faci dreptate singur. Iar dacă nu îți faci, ți-o fac alții. De asta e riscant să vii în Republica Moldova, pentru că uneori, te poți trezi cu dreptatea făcută și nici nu îți dai seama de asta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s