să iasă oamenii în stradă!

Mediul online se revoltă în fața faptului că o mână de 3000 de tineri din Cluj au reușit să stabilească recordul mondial de prezență la Harlem Shake, un dans viral în care normalitatea nu e binevenită deloc. Vocile care se revoltă se leagă de stupiditatea viralului care strălucește net în fața valorilor ce duc lipsă de promovare, de faptul că evenimentul din Piața Unirii a fost organizat pe bani publici, având susținerea primăriei, cât și împotriva faptului că mass-media a avut grijă să reflecte acest eveniment, uitând cu desăvârșire ori sărind intenționat cu vederea, protestele de amploare din Lisabona.

1. Stupidul temporar

Harlem Shake este un viral. Este o nebunie care a prins amploare și face parte din categoria evenimentelor cu durată de viață limitată. Durează între alte două prostii sau până când se plictisește lumea. Iar la Cluj a venit oarecum pe final de val. Deci o nebunie stupidă, care distrează oamenii și-i face să se simtă bine, își merită toate drepturile de a-și face loc în peisajul unui oraș care se vrea multicultural. Dezbinare, dezmăț, prostie, mizerie, anticultură – ingredientele din descrierile criticilor la adresa unei manisfetări cu 3000 de tineri, la care de fapt, au participat persoane de toate vârstele. Și sincer să fiu, aș prefera să fie Harlem Shake decât parade gay.

2. To Harlem pe bani publici or to shake pe banii mei?!

Nu știu care a fost viziunea primăriei în momentul în care a decis să se implice și să susțină acest eveniment (și ăsta un mod de a pune orașul pe harta lumii), dar văd în vocile critice o neclaritate: persoanele respective sunt într-adevăr nemulțumite de cheltuieli de bani publici sau sunt nemulțumite că banii au mers pentru un eveniment care nu le place lor (și aici se confundă părerile personale cu obiectivitatea jurnalistică).

3. Europa în stradă

Mulți acuză lumea prezentă în piață de absenteism când vine vorba de proteste. Neimplicare și indiferență. Alții se arată indignați că în Cluj s-au strâns 3000 pentru distracție, în timp ce în Lisabona protestau 500.000 împotriva problemelor care le sufocă societatea. Și atunci mă gândesc că e grav de tot: în timp ce lucrurile în România merg la fel de prost ca pe malul estic al Atlanticului, oamenii se îmbată cu apă rece, anesteziindu-se cu harlem shake-uri, nudități și scandaluri de can-can.

De ce au ieșit portughezii într-un număr atât de mare? Cât mai e nevoie până se va ajunge ca și în România să se iasă atât de masiv? De ce în România nu se știe de faptul că în Portugalia lumea iese în stradă (și nu e prima dată când se întâmplă ca mass-media să nu reflecte subiecte de o importanță majoră)? Sunt întrebări la care răspunsul nu se va găsi niciodată pentru că atunci când e vorba de probleme majore precum neaderarea în spațiul Shengen, criza economică, măsurile de austeritate și salvarea Roșiei Montane, societatea civilă și mass-media se vor bălăci în show-uri marca Harlem Shake.

Advertisements

3 Responses to să iasă oamenii în stradă!

 1. bogdan says:

  pe scurt, ti se pare normal ca intr-un oras de valoarea clujului sa se promoveze asa ceva?

  • Ion Gnatiuc says:

   Mi se pare normal ca oamenii să se simtă bine. Fericiți. Și o fi Harlem Shake-ul urât, dar dacă au venit oamenii și s-au simțit bine împreună, de ce să nu fie?!

   Fără să exagerez, cei 3000 de oameni reprezintă comunitatea multiculturală din Cluj: români, maghiari, basarabeni, ruși, francezi, britanici, marocani, tunisieni, sirieni – toți s-au simțit bine împreună! 🙂

 2. bogdan says:

  parerea mea e ca ne imbatam singuri cu apa rece…sunt lucruri mult mai constructive si benefice care ar putea sa ajute multa lume si nu sunt promovate de catre mass-media sau primarie. Mai are rost intrebarea: de ce ne merge prost? (la romani) – e evident.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s